Här är Apple M1

Så var det officiellt — Apple lämnar Intel-plattformen och går över till att tillverka både CPU och GPU själva, med bättre prestanda som resultat.

Att förbättra sina produkter regelbundet hör givetvis till en hårdvarutillverkares vardag, men att helt och hållet byta plattform är något som är desto ovanligare.

Apple lanserar nu sin första kompletta plattform, som dessutom är helt kompatibel med både iPhone och iPad — vilket alltså innebär att det går att köra dessa appar lika bra på datorerna som på de bärbara enheterna.

Apple M1

Det nya chippet från Apple har fått namnet M1, och ersätter de nuvarande processorerna och integrerade grafikchippen som Apple fram till nu har köpt in från Intel. Deras egen plattform kallas för Apple Silicon, vilket helt enkelt indikerar att det är de själva som tillverkat den.

Apples M1-chip erbjuder bland annat:

  • CPU med 8 kärnor
  • Integrerad GPU på upp till 8 kärnor
  • Hårdvaruacceleration för kodning och avkodning av media (som film- och ljudklipp)
  • Marknadens bästa strömeffektivitet

Med den nya arkitekturen hålls prestandan uppe samtidigt som produkterna blir mer strömsnåla, och i exempelvis nya MacBook Air innebär detta att datorn är helt utan fläkt, samtidigt som den är snabbare än föregående modeller.

Rosetta 2

Eftersom Apple nu lämnar Intel-plattformen behöver också de applikationer som finns idag skrivas om — men vi behöver inte vänta för det; Apple lanserar nämligen emuleringsmotorn Rosetta 2 i den senaste versionen av macOS, som har namnet Big Sur. Med Rosetta 2 sker emuleringen från Intel till M1 helt automatiskt, vilket gör att både spel och appar fungerar precis som tidigare på den nya plattformen.

Varför heter emuleringsmotorn Rosetta 2, kanske du undrar? Jo, förra gången Apple bytte plattform för sina Mac-datorer — när de gick från IBM:s PowerPC-arkitektur till Intels Core-arkitektur — skapade de Rosetta för att hantera övergången från PPC till Intel Core smärtfritt. Rosetta 2 är alltså ett naturligt namn på den nya emuleringsmotorn.

Applikationerna som är redo för båda plattformarna kommer att kallas för Universal Apps, alltså universala appar. Resterande applikationer kommer att köras sömlöst genom Rosetta 2.

Nya Mac-datorer

Den nya plattformen innebär uppdaterade produkter i de mest populära produktlinjerna — MacBook Air, MacBook Pro 13" samt den minsta datormodellen, Mac Mini.

MacBook Air

Den uppdaterade modellen av den tunnaste bärbara modellen, MacBook Air, innebär bättre prestanda, en fläktlös design och en batteritid på 18 timmar när du spelar upp film.

Du kan skräddarsy datorn med 8-16 GB internminne, 7-8 kärnor på grafikprocessor, 256-2 TB SSD-lagring och färgerna guld, silver och rymdgrå. Processorn har alltid 8 kärnor tillsammans med Neural Engine med 16 separata kärnor.

MacBook Pro 13"

MacBook Pro lämpar sig för lite tyngre jobb och här får man alltid en åttakärnig grafikprocessor tillsammans med Touch Bar.

Datorn kan skräddarsys på samma sätt som MacBook Air vad gäller internminne och lagring; 8-16 GB minne samt 256-2 TB SSD-lagring. Färgerna som finns tillgängliga är silver och rymdgrå.

Vad gäller prestandan har Apple visat upp flera exempel där datorerna spelar upp högupplöst 8K-film i färgsättningsprogrammet Davinci Resolve från Blackmagic, och det är definitivt inte något som föregående modeller — eller någon bärbar dator alls för under 25 000 kr — hade klarat av.

Mac Mini

Bland nyheterna finns, förutom bättre upp till 3 gånger bättre CPU och upp till 6 gånger bättre GPU genom M1-chippet, även att den är betydligt mer strömsnål — trots att den är betydligt snabbare än föregående modeller.

Utöver det har man nu stöd för bildskärmar med 6K-upplösning, stöd för iPad- och iPhone-appar, USB 4 och senaste Wi-Fi-standarden.

Finns att köpa nu

De uppdaterade datorerna finns att köpa redan nu och börjar levereras den 17 november — och trots en markant ökning av prestandan redan i grundmodellerna är priserna desamma eller lägre än tidigare;

De produktlinjer som ännu inte har uppdaterats — alltså MacBook Pro 16", iMac, iMac Pro och Mac Pro — kommer att få sina respektive modeller uppdaterade löpande under vintern och våren 2021.

Se eventet

Om du vill se lanseringsfilmen för Apples M1-chip kan du göra det här: https://www.apple.com/apple-events/november-2020/

Fredrik Lagnetoft
Alldeles för teknikintresserad för mitt eget bästa. Skriver om det mesta som har med både hårdvara och mjukvara att göra.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln