Aktivera aptX i macOS

Så här gör du för att aktivera AptX när du använder bluetooth-hörlurar eller -högtalare i macOS.

Om du har ett par trådlösa bluetooth-hörlurar kan det bli problematiskt att lyssna på musik eller podcasts när du har dem parkopplade till en dator, och det kan skrapa och spraka en del trots att ingenting verkar vara fel.

Anledningen till det är att många datorer har en standardinställning som lämpar sig för korta ljud, — som systemljuden exempelvis — medan musik och podcasts utgör betydligt längre ljudklipp. Problemet ligger i att det finns flera olika tekniker för kommunikation över bluetooth, och datorn själv vet inte vilken du som användare vill använda.

Olika codecs

Lösningen är att byta mellan olika typer av codecs på din bluetooth-anslutning. På macOS finns det tre codecs olika att välja mellan för bluetooth-anslutningar;

  • SBC
  • AptX
  • AAC — Advanced Audio Coding

I den här guiden är det AptX vi vill åt, vilket är en högkvalitativ codec som ger dig musiklyssning med bättre ljud än standardvalet. Så hur aktiverar vi AptX på macOS?

Aktivera AptX på macOS

För att aktivera AptX på macOS behöver vi öppna applikationen Terminal, vilket är macOS motsvarighet till Windows kommandoprompt cmd.

För att utföra dessa kommandon behöver du administratörsrättigheter, eftersom raden börjar med sudo, vilket innebär att du genomför systeminställningar som kräver högre behörigheter.

Aktivera AptX

För att aktivera AptX på macOS skriver du följande rad i Terminal:

sudo defaults write bluetoothaudiod "Enable AptX codec" -bool true

Den första gången du skriver ett sudo-kommando blir du ombedd att ange lösenordet. Detta sparas sedan en stund, så du behöver inte ange det varje gång. Om du vill växla mellan olika codecs slipper du alltså ange lösenordet varje gång.

Aktivera AAC

Om du istället vill aktivera Advanced Audio Coding skriver du följande rad i Terminal:

sudo defaults write bluetoothaudiod "Enable AAC codec" -bool true

Kom ihåg att inte ha din bluetooth-anslutning igång när du byter mellan olika codecs. Koppla ner dina hörlurar och koppla sedan upp dem igen för att ändringarna ska slå igenom.

Kontrollera resultatet

För att se om du har lyckats med inställningen skriver du följande kommando:

sudo defaults read bluetoothaudiod

Om det står "Enable AptX codec" = 1; har du lyckats med att aktivera AptX på macOS.

Fungerar på alla macOS-versioner

Detta trick fungerar både i macOS Big Sur — vilket är det senaste operativsystemet från Apple, som skickas med M1-datorerna — samt de tidigare macOS Catalina, Mojave, High Sierra och Sierra.

Att Apple inte har byggt in någon funktion för att växla mellan olika codecs på bluetooth direkt i menyerna förstår jag inte, men under huven finns valen och med hjälp av Terminal går det att justera på egen hand.

Högst ljudkvalitet

En fråga många ställer sig är vilken codec som ger bäst ljudkvalitet i macOS, och även om det inte är glasklart är det AAC som ger högst ljudkvalitet när man lyssnar på musik eller podcasts. Den drar dock mer batteri både för datorn och hörlurarna när man använder det, så det är värt att ha i åtanke.

Eftersom både AptX och AAC är bättre än standardvalet SBC har vi i guiden skrivit ut både hur du aktiverar AptX och hur du aktiverar AAC när du använder bluetooth på macOS.

Du kan testa att växla mellan dem för att höra om du själv hör någon skillnad — kanske är AptX bäst i just ditt fall?

Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Alldeles för teknikintresserad för mitt eget bästa. Skriver om det mesta som har med både hårdvara och mjukvara att göra.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln