Så fixar du en schemalagd omstart på Asus-router

Hänger din router sig i tid och otid? Med en schemalagd omstart kan du komma runt problemet — så här gör du på en Asus-router.

Varför behöver man starta om routern?

Oftast behövs det faktiskt inte, men faktum är att många moderna tillbehör som routrar kan behöva startas om i tid och otid — kanske tar det ett par månader innan den "hänger" sig, men om du kan förhindra det med en omstart i veckan när det inte märks (exempelvis mitt i natten) så är det ju så klart att föredra.

Ställ in automatisk omstart

I det här exemplet använder vi oss av en Asus RT-AX82U-router med Wifi 6 och kommer att visa hur du ställer in en schemalagd omstart i administratörsgränssnittet.

Så gör du

För att ställa in automatisk omstart på din Asus-router gör du följande:

 1. Besök routerns administrationssida — denna address är oftast 192.168.0.1
 2. Logga in med dina administratörsuppgifter. Kan du inte dessa återfinns de på routerns undersida, eller på en lapp som du fick i förpackningen när du köpte routern.
 3. Väl inne i administratörsgränssnittet väljer du Administration i menyn till vänster.
 4. Byt nu flik till System
 5. Scrolla ner till rubriken Basic Config och hitta valet för Enable Reboot Scheduler.
 6. Ändra Enable Reboot Scheduler från No till Yes.
 7. Ställ nu in vilka dagar du önskar att routern ska startas om automatiskt genom att kryssa i rutorna för respektive dag under Day(s) to Reboot.
 8. Ställ in tiden du önskar att routern startar om under Time of Day to Reboot.
 9. Klicka på Apply längst ner på sidan.

Nu sparas inställningarna, och routern kommer nu att automatiskt starta om sig själv på den angivna tiden på de dagar du har valt i kryssrutorna.

Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Alldeles för teknikintresserad för mitt eget bästa. Skriver om det mesta som har med både hårdvara och mjukvara att göra.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

  Kommentera den här artikeln