Octane X släpps till macOS

Den populära renderingsmotorn Octane från Otoy får stöd för macOS — och grafikkort från AMD.

Många av de större renderingsmotorerna på marknaden har på senare år börjat använda datorns grafikkort (GPU) istället processor (CPU) för att rendera 3D-grafik. Eftersom nVidias grafikkort med dess exklusiva CUDA-teknik blivit en standard i industrin har dock datorer utan grafikkort från just nVidia fått lida — tills nu.

Efter att ha valt AMD som leverantör av grafikkort till alla nya Mac-datorer insåg Apple snabbt att det fanns ett tomrum att fylla, och började därför utveckla ett eget grafik-API, liknande nVidia Cuda, som fått namnet Apple Metal.

Octane X för macOS

Otoy släpper nu sin första förhandsversion av Octane X för macOS, vilket är ett stort steg i rätt riktning för alla de grafiker som kanske faktiskt råkar sitta på Mac-datorer och därför varit låsta till CPU-renderare som Maxwell eller Arnold.

3D-applikationerna Cinema 4D, Houdini, Nuke, Modo, Blender, Maya och LightWave kommer alla ha stöd för Octane X genom anapssade insticksmoduler (plugins) från Otoy — som vanligt, med andra ord.

Bra prestanda

Otoy meddelar att man har lyckats få till riktigt bra prestanda med Apple Metal, och att prestandan skalar nästan linjärt när du lägger till fler grafikkort — oavsett om de är kopplade internt i datorn eller som eGPU över exempelvis Thunderbolt 3.

Totalt kan Octane X på macOS-plattformen nyttja 400 separata grafikkort, vilket kanske inte är så intressant för den vanliga konsumenten, men absolut intressant för de som bygger molnbaserade renderingsnätverk.

Nytt rekord

Som grädde på moset har ett nytt rekord slagits med hjäp av en Mac Pro med ett Radeon Pro Vega II Duo MPX-grafikkort på macOS Catalina, där man har fått den högsta poängen någonsin med ett enstaka grafikkort; 415 OB-poäng.

Med tanke på att grafikkortets prislapp hos Apple just nu är 70 000 SEK inklusive moms vet jag inte hur stor roll just det här testet spelar för vanliga konsumenter, men om du blir sugen får du åtminstone gratis frakt!

Tidigare var grafikkortet nVidia Titan V, med ett listpris på — i sammanhanget — betydligt lägre 30 000 SEK, etta på listan med 401 poäng, något som nu alltså slagits med AMD-kortets 415 poäng.

Gratis om du köper Mac

Octane X är kompatibelt från och med macOS Catalina och kommer att vara gratis för alla som köper en modell 2019 eller senare av Mac Pro, iMac eller MacBook Pro efter att det kommande operativsystemet macOS Big Sur släpps i höst.

Det är tydligt att Apple och Otoy samarbetar både gällande utveckling och marknadsföring, och det enda som egentligen återstår är att göra hårdvaran på Mac-plattformen billigare än vad den varit de senaste åren.

Fler Otoy-produkter

Detta innebär dessutom att Otoys andra produkter som också nyttjar nVidias Cuda-teknik, så som EmberGenFX, Bridgade, Sculptron och RNDR-nätverket, även de kan stödja macOS framöver.

Än så länge är det dock bara Octane X som tar sig in på macOS, men det är oavsett en riktigt rolig nyhet för alla oss som är intresserade av 3D-grafik och allt som hör därtill.

Fredrik Lagnetoft
Alldeles för teknikintresserad för mitt eget bästa. Skriver om det mesta som har med både hårdvara och mjukvara att göra.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln